Bus- en vrachtwagencharter is nodig in Brecht!

Op 5 mei 2018

N-VA Brecht brengt met onderstaande brief het bus- en vrachtwagencharter op de gemeenteraad. Wij willen een positieve oplossing voor sluipverkeer en bussen en vrachtwagens die parkeren en stationeren in onze woonstraten.
Samen de verantwoordelijkheid opnemen om de veiligheid en leefbaarheid in de wijken en straten te waarborgen! We betreuren de ontwijkende houding en negatieve antwoord van het gemeentebestuur... Volgend jaar beter!

 

Geachte burgemeester,
Geachte schepenen,

Motivatie

De laatste tijd horen we steeds meer klachten over sluipverkeer van vrachtwagens en autobussen in de woonwijken, alsook over geparkeerde bussen en vrachtwagens met verkeers- en geluidshinder tot gevolg. We zien dat er in onze dorpskernen geregeld bussen en vrachtwagens geparkeerd en gestationeerd staan. Deze staan in de woonstraten, soms zelf voor opritten, rijden de bermen kapot en dergelijke. Dit is zeer storend voor de buurtbewoners. Als zij dit aankaarten bij de gemeente en bij de politie krijgen ze jammer genoeg weinig gehoor. We begrijpen dat er geen pasklare oplossing voorhanden is, vaak staan de bussen en vrachtwagens immers niet fout geparkeerd. Maar we willen toch oproepen om als gemeente – en als politie – de verantwoordelijkheid op te nemen om de leefbaarheid in de wijken en straten te waarborgen.

Voorstel

Daarom vragen we om overleg te plegen met busmaatschappijen en de transportsector en te onderhandelen over een bus- en vrachtwagencharter, waarin volgende krachtlijnen staan:

Bussen en vrachtwagens worden doorgestuurd naar de aanwezige parkings in de buurt, bijvoorbeeld P+R, (toekomstige) vrachtwagenparking…;
De gemeente voorziet daarvoor voldoende parkeergeleiding die bussen en vrachtwagens naar de voorziene parkings leidt;
Vrachtwagens en bussen gebruiken zoveel mogelijk de grote verkeersassen in plaats van de woonstraten;
De politie en de gemeente informeren en sensibiliseren de bus- en vrachtwagenchauffeurs over dit charter en over de gewenste parkeermogelijkheden;
De gemeente treedt ook in overleg met de ondernemers en bouwfirma’s die bussen en vrachtwagens aanbrengen om samen met hen naar gepaste oplossingen te zoeken, waarbij wordt getracht maximaal op eigen terrein te parkeren en te laden en lossen;
Waar bussen en vrachtwagens effectief fout stilstaan en/of geparkeerd staan, zetten de politie en de gemeente in op extra handhaving en verkeersborden.

Bedankt voor uw antwoord.

N-VA Brecht

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is