CD&V NEGEERT DE VERKIEZINGSUITSLAG IN BRECHT

Op 17 oktober 2012

Na interviews in de geschreven pers en op ATV, waarbij de huidige burgemeester van Brecht zijn ‘visie’ bracht over de coalitievorming, vindt de N-VA Brecht dat het tijd is voor de andere kant van het verhaal. De kiezers, en vooral de 30% van de bevolking die duidelijk voor verandering heeft gestemd, hebben recht op correcte informatie over de vorming van de nieuwe ‘cordon’ coalitie.

N-VA Brecht heeft van bij het begin van de campagne aan de inwoners van Brecht duidelijk gemaakt dat ze voor een eerlijke en respectvolle verkiezingscampagne ging, zónder voorakkoorden. Het is namelijk de Brechtse kiezer die beslist hoe hij Brecht bestuurd wil zien.
Uiteraard heeft N-VA Brecht als nieuwe partij, net als in andere gemeenten, kennisgesprekken gehad met de andere spelers. Zonder echt voorakkoord werd wel mondeling afgesproken dat de twee grootste partijen elkaar zouden ontmoeten, onmiddellijk na de verkiezingsuitslag. Zo zou, in respect voor de keuze van de kiezer, een mogelijke coalitie gevormd kunnen worden en zou Brecht vanuit een comfortabele meerderheid bestuurd kunnen worden. Dit was een gegeven woord.

Op 14 oktober werd echter al snel duidelijk dat CD&V zich niet aan deze afspraak zou houden. Wanneer de N-VA delegatie zich aanbood op de afgesproken plaats (ten huize Luc Aerts), werd zij niet ontvangen en moest ze buiten ‘in de kou’ blijven staan. Kort daarop bood de OVLD delegatie zich aan en die werd wél onmiddellijk binnen gelaten. Even later voegde ook Groen zich aan bij deze groep. N-VA bleef uren buiten wachten. Tevergeefs, zoals nu blijkt.
De SPA was zelfs al aanwezig ten huize Aerts, nog vóór de uitslag bekend raakte. Ook OVLD had een getekend voorakkoord afgesloten. Groen moest helpen om de geringste meerderheid te verzekeren. De voorakkoorden werden aan de voltallige N-VA delegatie (4 personen) bevestigd door een CD&V kopstuk.

Wat stellen we vast? CD&V houdt zich niet aan de afspraken. CD&V negeert de keuze van de bevolking van Brecht. CD&V-lijsttrekker Luc Aerts vergelijkt N-VA openlijk met het Vlaams belang om te verrechtvaardigen dat hij N-VA links laat liggen.

In Brecht stijgt dan ook de verontwaardiging. Veel groepen, verenigingen, ondernemers en de landbouwers hebben hun misnoegen over de nieuwe bewindsploeg al bij onze fractie bekend gemaakt. Ze geven aan dat ze het helemaal niet (meer) eens zijn met de ‘visie’ van de burgermeester. Vooral het ‘niet respecteren’ van de keuze van de bevolking en de manier waarop deze nieuwe coalitie gevormd werd, stuiten vriend en vijand tegen de borst. Het wijst duidelijk op onbekwaamheid van de leiders van deze coalitie. Het is nu al duidelijk dat Brecht de volgende 6 jaar niet naar behoren kan/zal bestuurd worden. En daar is iedere Brechtenaar de dupe van…

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is