Dankzij N-VA komt Igean tegemoet aan klachten van de omwonenden

Op 12 april 2019, over deze onderwerpen: Gemeenteraad
Igean site Noord

In de gemeenteraad van april 2019 werd het nieuwe ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) voor de afvalsite Noord van Intercommunale Igean goedgekeurd. Dit RUP werd grondig onderzocht en deels gewijzigd om rekening te kunnen houden met de grieven van de omwonenden in St-Lenaarts. 


In dialoog met Igean 
N-VA burgemeester Sven Deckers en N-VA Schepen voor Ruimtelijke Ordening Eline Peeters zaten de voorbije maanden geregeld rond de tafel met Igean om te bekijken welke maatregelen er getroffen konden worden om tegemoet te komen aan de vele bezwaren die de omwonenden het voorbije jaar hadden ingediend. 
“Zo gaat Igean onder andere het engagement aan om de geurhinder weg te nemen of toch in elk geval tot een minimum te herleiden”, aldus Burgemeester Deckers en Schepen Peeters. “Ze werken voortaan met een omzetschroef zodat alles op kortere tijd verwerkt kan worden tot compost. Er wordt ook met een speciaal luchtsysteem gewerkt dat de geur zou moeten wegnemen. Igean neemt ook maatregelen om de stofhinder te verminderen. En op vlak van branddetectie wordt er gewerkt met thermische camera’s, vlamdetectie en een sprinklersysteem.”
Om na te gaan of de maatregelen tegen geurhinder voldoende effectief zijn, wordt er een ‘snuffelploeg’ van buurtbewoners samengesteld. Zij moeten op regelmatige tijdstippen hun neus buitensteken en eventuele geurhinder meteen melden. “Op die manier kan Igean alles beter in kaart brengen en sneller ingrijpen als dat nodig is”, zeggen Deckers en Peeters. 


Burgerparticipatie
“We beseffen net als Igean dat er echt wel nood was aan een betere communicatie. Buurtbewoners voelden aan dat ze onvoldoende gehoord werden. Dat moest veranderen. Daarom hebben we op zaterdag 16 maart, samen met Igean, een infomoment gehouden op de afvalsite Noord. Alle buurtbewoners waren uitgenodigd en daar gingen heel wat geïnteresseerden op in. Igean heeft ook beloofd om voortaan over de klachten te communiceren.” 


Geen uitbreiding, wel extra groenbuffer
In het nieuwe RUP staat duidelijk dat er geen uitbreiding mogelijk is van de afvalsite. En de mogelijkheid om windmolens te plaatsen werd geschrapt. Er is wel plaats voorzien voor de bouw van zonnepanelen. En er komt een extra groenbuffer rond bepaalde delen van de site.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is