Meerderheidspartijen CD&V/CDB, Groen en sp.a verhinderen vereenvoudiging en transparantie energie-intercommunales en willen postjes behouden

Op 11 maart 2018
Intercommunales

Op de gemeenteraad gisteren lag de afschaffing van de financieringsintercommunale IKA opnieuw voor. Deze hervorming heeft tot doel om het aantal intercommunales en mandaten in de energiesector te verminderen en beter aan te sluiten bij het huidige marktmodel.

N-VA wilt komaf maken met het huidige kluwen van intercommunales in de energiesector en zwaar het mes zetten in het aantal bestuursmandaten bij al deze verenigingen. Dit is een zeer logische stap.

 

Maar wat bleek opnieuw: partijen CD&V – CDB, Groen en sp.a zijn tegen deze vereenvoudiging, tegen transparantie en tegen de vermindering van postjes!

Het gevolg van de beslissing om financieringsintercommunale IKA te behouden is dat IKA als enige financieringsintercommunale zou blijven bestaan. De andere regio’s en andere financieringsintercommunales en distributienetbeheerders zijn immers wel voorstander van deze hervorming van het energielandschap. Intermixt – het overkoepelende en ondersteunende niveau boven de financieringsintercommunales –  verdwijnt. IKA zal er dus alleen voorstaan, en er zal mogelijks een extra financiële en/of personele inspanning nodig zijn vanuit de gemeenten. Dit is niet verstandig omgaan met belastinggeld en is niet de manier waarop wij aan politiek willen doen.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is