Persbericht: Oppositiepartij heeft probleem met democratie

Op 13 december 2019, over deze onderwerpen: Gemeenteraad

Dat oppositiepartij Groen Brecht niet gelukkig zou zijn met het feit dat raadslid Patrick Van Assche van Vlaams Belang en niet Luc Torfs van Groen verkozen is als raadgevend lid van de Projectgroep Erfgoed Voorkempen was te verwachten. Het is nooit fijn om een verkiezing te verliezen. Maar, dat is nu eenmaal democratie: diegene die de meeste stemmen behaalt, is de winnaar.

De reactie van Groen Brecht op het verlies van hun kandidaat is helaas symptomatisch voor een mentaliteit waarbij men de democratie wil boetseren naar een model waarbij de eigen kandidaat het steeds haalt en waarbij de eigen visie als hoogstaand en moreel superieur wordt beschouwd.

Daar moet uiteraard de ‘Universele Verklaring van de Rechten van de Mens’ bij gesleurd worden! Een zeer belangrijk document, maar een beetje overdreven om dit te gebruiken om het verlies van een partijgenoot als kandidaat in een lokale adviesraad te kaderen. De eeuwige dooddoener ‘populisme’ passeert vanzelfsprekend ook de revue, evenals het door de zichzelf moreel verheven politici veel te vaak gebruikte modeterm ‘verbindend verhaal’.

Dat onze gemeente de tweede meest rechtse, conservatieve gemeente in Vlaanderen zou zijn, is nieuw voor mij en ik weet niet welke criteria Groen hiervoor hanteert. Ik zou het echter –indien dit zo zou zijn– niet echt problematisch vinden. Liever dat dan bestuurd te worden door partijen die zich niet kunnen neerleggen bij het democratisch feit dat hun kandidaat het niet heeft gehaald. Liever dat dan bestuurd te worden door mensen die de democratie naar eigen goeddunken willen organiseren zodat ze steeds aan het langste eind trekken.

Kris Janssens

Voorzitter N-VA Brecht

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is